Hoppa till innehåll

Bra info

DATASKYDD OCH ANDRA BRA PARAGRAFER SOM BEHÖV VETAS SOM CARAVANARE OCH MEDLEM I VÅR LOKALA FÖRENING.

Föreningens websidor är skyddade med SSL certifikat, brandmur och är mer datasäkra websidor än vad många andra websidor är i medeltal. Föreningens alla formulär som du fyller i kommer skyddade hela vägen fram till föreningens ordförande och sekreterare.

fotografering och publicering av bilder

Direkt lånad text av SFC huvud föreningens medlemsinfo från 28.5.2018 (endast på finska)

Valokuvaaminen ja kuvien julkaiseminen

Valokuvien ottaminen

Suomen perustuslain 12 §:n mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Kuvausoikeus perustuu Suomen perustuslakiin. Julkisella paikalla saa yleensä aina kuvata, myös yksittäisiä henkilöitä, ellei kyseisen tilan haltija ole kieltänyt kuvaamista.

Julkisia paikkoja ovat paikat, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Julkinen tila on avoin, kaikkien vapaasti käytössä ja oleskeltavana oleva alue. Näitä alueita ovat esimerkiksi torit, kadut, tiet, metsät ja julkiset uimarannat sekä kaikkien käyttöön tarkoitetut leirintäalueet. Osittain julkisia tiloja ovat esimerkiksi ostoskeskukset, joihin voi vapaasti mennä, mutta jotka voivat myös soveltaa tiukempia sääntöjä esimerkiksi häiriökäyttäytyjiä kohtaan.

Kotirauha puolestaan suojaa asumiseen tarkoitettuja alueita, kuten asuntoja, lomamökkejä, hotellihuoneita sekä yksityispihoja. Kotirauhan piiriin kuuluvat myös esim. matkailuvaunut, autot ja veneet joissa on nukkumatila. Kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella oleskelevaa ihmistä ei saa kuvata ilman lupaa. Rikoslaki kieltää kuvaamisen muun muassa pukuhuoneissa ja käymälöissä.

Valokuvien julkaiseminen

Kuvaamisen lisäksi on hyvä muistaa myös kuvan julkaiseminen. Kuvan julkaiseminen on eri asia kuin kuvaaminen. Kaikki mikä on julkista, ei välttämättä ole julkaistavissa. Kuvalla ei saa loukata kenenkään henkilön yksityisyyttä.

Rikoslain 24. luku, 8 §:n mukaan ”rangaistavaa on yksityiselämää koskevan kuvan esittäminen joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla ihmisten saataville siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle”.

Leirintäalueella valokuvaaminen

  1. Leirintäalue katsotaan julkiseksi paikaksi, jolla saa kuvata. Yleisesti ottaen leirintäalueella otetun kuvan voi siis julkaista, mikäli se ei loukkaa kuvattavaa.
  2. Matkailuajoneuvo kuuluu kuitenkin kotirauhan piiriin, ja luvaton kuvaaminen voidaan tulkita salakatseluksi (Rikoslaki 24. luku 6 §) etenkin, jos ajoneuvoon on majoittunut ihmisiä. Siksi ei saa kuvata esim. ikkunoista sisään eikä ajoneuvoja, joissa on sillä hetkellä ihmisiä. Koska matkailuajoneuvo kuuluu kotirauhan piiriin, ei kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella saa kuvata ihmistä ilman lupaa. Rikoslaki kieltää myös kuvaamisen muun muuassa pukuhuoneissa ja käymälöissä.
  3. Leirintäalueella kuvaamisesta on hyvä olla maininta esim. leirintäalueen tervetuloa kirjeessä ja ilmoitustaululla.

”Tämä leirintäalue on julkinen paikka, jolla saa valokuvata. Alueella otettuja valokuvia voidaan julkaista yhdistyksen/leirintäalueen nettisivuilla. Facebook-sivuilla tai jaettavissa julkaisussa. Matkailuajoneuvo kuuluu kotirauhan piiriin, joten kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella ei saa kuvata ilman henkilön lupaa.”

CAMPINGFORDONENS OCH CAMPINGOMRåDENAS ELINSTALLATIONER

Du kan ladda ner PDF filen för mera instruktioner